Ezt az oldalt archiváltuk

Ez az oldal most már archívum. Megtartjuk, hogy a tartalom elérhető legyen, de többé nem frissítjük. Az Orchard Dojo nevű másik oldalunkon azonban gyakran teszünk közzé Orcharddal kapcsolatos híreket, úgyhogy mindenképp nézd meg azt inkább. Ha pedig az Orchard fejlesztő cégünkkel, a Lombiq-kal kapcsolatos hírek érdekelnek, látogass el a weboldalunkra.

Tippek

Hogyan induljak el...

...laikus felhasználóként?

Jó választás az Orchard akkor is, ha nem mi akarjuk elkészíteni weboldalunkat, hanem szakemberre bízni a munka műszaki részét. Így ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy rövid időn belül elkészülhet megbízhatóan működő, könnyen kezelhető oldalunk.

...gyakorlott és eltökélt felhasználóként?

Ha nem nagyon akarunk az Orchard platformra fejleszteni, csak egy személyes weblapot szeretnénk és érzünk magunkban elég erőt ahhoz, hogy mindezt magunk készítsük el (tehát kicsit értünk a webes technológiákhoz), akkor a következők szerint kell eljárnunk:

 1. Töltsük le és telepítsük a Microsoft Webmatrixot. Ez egy ingyenes, egyszerűen használható webfejlesztési platform, éppen annyit tud, amennyire szükségünk lesz.
 2. A WebMatrix nyitómenüjéből válasszuk a "Site From Web Gallery"-t, majd válasszuk ki az Orchardot. Töltsük le két kattintással (ne felejtsük el a varázsló elején elnevezni a weboldalunkat).
 3. Indítsuk el az oldalunkat a megjelenő lapon a nagy "Run"-ra kattintva, miután a böngészőben meg fog jelenni az Orchard egyoldalas telepítője. (Ez a felület egyébként a WebMatrix nyitómenüjének "My Sites" pontja alól érhető el.) Írjuk be az oldalunk nevét, egy adminisztrátori felhasználónevet és jelszót (ezeket később megváltoztathatjuk).
 4. Készen van az oldalunk! Már "csak" tartalommal kell megtölteni és esetleg testreszabdni a kinézetét. Ismerkedjünk az adminfelülettel, ha elbizonytalanodunk, akkor olvassuk el a dokumentációt.
 5. Keressünk oldalunknak egy tárhelyet, hiszen egyelőre a mi gépünkön fut, így csak mi látjuk.

...fejlesztőként?

Amennyiben modulokat szeretnénk az Orchardhoz fejleszteni, vagy akár csak témákat testreszabni, mindenképp a (Visual Studio-ban megnyitható) forráskódot használjuk.

 1. Töltsük le az Orchard forráskódját. Két lehetőségünk van:
  • Amennyiben egyedül dolgozunk majd egy weblapon, klónozzuk a Mercurial repositoryt egy helyi mappába a https://hg01.codeplex.com/orchard címről. Így a jövőben könnyen tudjuk a kódbázist az aktuális verzióra frissíteni.
  • Egy zip-fájlban letöltjük a forráskódot (az aktuális be van linkelve a főoldalról). Akkor érdemes ezt a lehetőséget választani, amikor többen fogunk egy weboldalon dolgozni: így ugyanis egy source control repositoryban lehet tartani a teljes kódbázist, témákkal, médafájlokkal, modulokkal, akár az adatbázissal együtt.
 2. Buildeljük a solutiont. (A solutiont természetesen tetszőlegesen átnevezhetjük.)
 3. Telepítsük és használjuk az oldalunkat, ha pedig elakadunk, forduljunk bizalommal a dokumentációhoz vagy a fórumokhoz.