Ezt az oldalt archiváltuk

Ez az oldal most már archívum. Megtartjuk, hogy a tartalom elérhető legyen, de többé nem frissítjük. Az Orchard Dojo nevű másik oldalunkon azonban gyakran teszünk közzé Orcharddal kapcsolatos híreket, úgyhogy mindenképp nézd meg azt inkább. Ha pedig az Orchard fejlesztő cégünkkel, a Lombiq-kal kapcsolatos hírek érdekelnek, látogass el a weboldalunkra.

Az Orchardról

Az Orchard egy teljesen ingyenes, nyílt forráskódú, valamint közösségi projekt, célja az ASP.NET platformon alkalmazások és komponensek biztosítása. Nyilvános komponenseket készítünk ASP.NET alkalmazásokhoz, kiterjesztésekhez és speciális alkalmazásokhoz, amelyek felhasználják ezeket a komponenseket, melyeket a végfelhasználók, a script írók és a fejlesztők tudnak felhasználni. Továbbá, ez segítséget nyújt a már elkészült .NET alkalmazások számára, hogy sikeresen elérjék a céljukat. Az Orchard jelenleg BSD licenc alatt érhető el, melyet az OSI jóváhagyott. Az Orchard projekt létrejöttének három oka volt:

  • Egyéni .NET alapú alkalmazások létrehozása a végfelhasználók, a script írók és a fejlesztők számára
  • Újrahasznosítható komponensek létrehozása, melyekkel könnyen készíthetünk ilyen alkalmazásokat
  • Partnerség a .NET közösséggel, hogy segítsen meghatározni ezeket az alkalmazásokat és kiterjesztéseket

A közeljövőben az Orchard projekt egy .NET alapú CMS rendszer elkészítésére összpontosít, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy gyorsan hozzanak létre weboldalakat, és a háttér keretrendszer biztosít a fejlesztőknek és a felhasználóknak további hasznos kiterjesztéseket és  témákat.
 

Miért tetszik nekünk az Orchard? 

  • Több, mint CMS: az Orchard egy ASP.NET MVC alapú webes tartalomkezelő keretrendszer az újrafelhasználhatóság és bővíthetőség elvei köré építve, amely sok egyéb nyílt forráskódú projektet is felhasznál.
  • Könnyen használható: a logikusan tagolt felhasználói felület percek alatt elsajátítható, és ami még fontosabb, az alapvető feladatok ugyanilyen gyorsan megtaníthatók alapfokú informatikai tudással rendelkezőknek is.
  • Kívül-belül szép: letisztult, modern témák tucatjai érhetők el hozzá, ha pedig sajátot akarunk, gyorsan létrehozhatunk egyet egy meglévő alapján; a kódja pedig gyöngyörű (de tényleg).
  • Öröm rá fejleszteni: ha tudunk ASP.NET MVC alkalmazást fejleszteni, akkor Orchard modult is tudunk. Persze ezt így nem érdemes: javasolt az Orchard koncepciókat megtanulni, hogy ki tudjunk használni a keretrendszer olyan lehetőségeit is, mint a nagyon egyszerűen használható dependency injection, a lazán csatolt, ezért cserélhető viewk (shape-ek), vagy az NHibernate alapú, SQL-mentes adatelérési réteg.
  • Működik: az Orchard egy körültekintően megtervezett, alaposan letesztelt rendszer, így valószínűtlen, hogy kikerülhetetlenül hibával találkozzunk. Hibák persze akadnak, nem is kevés: viszont szorgalmasan javítják őket.

Kérdések és válaszok

Mi a helyzet az Orchard projekttel? Mi az, ami már elkészült? 

Az Orchard projekt az első verzióját 2011 januárjában tette közzé az Orchard saját CodePlex weboldalán, a Microsoft Web Alkalmazások Galériájában, valamint telepíthető a Web Platform Instalerrel is. Ez az első változat, amelyet már élő weboldalak használatára szántak, és az eredménye több mint egy évi fejlesztői munkának. Az Orchard első verziója magába foglalja a rugalmasságot és a bővíthető modellt, hogy testre szabhassuk a működését a modulok, és témák felhasználásával. A csapat jelenleg arra összpontosít, hogy támogassuk az 1-es verzió felhasználóit és tervezzük a következő kiadást. Várjuk a közösségtől a visszajelzéseket.

Ki a célközönsége az Orchard törekvéseinek? Kikre fókuszáltok? A fejlesztőkre, felhasználókra vagy mindkettőre? 

Az Orchard egy változatos közönséget céloz meg, a végfelhasználóktól, - akik gyorsan, működő webodalt akarnak elkészíteni mindössze egy alkalmazás segítségével - a design-erekig, fejlesztőkig, akik ki akarják egészíteni az alkalmazást, a modulokat, és a témákat. További célunk, hogy a web fejlesztő és tanácsadó cégek, akik testre szabott weboldalakat készítenek kis és közepes vállalatok számára kezdjenek el foglalkozni nyílt forráskódú CMS rendszerekkel. A projekt célja, ebben a korai állapotában, hogy meggyőzze a .NET fejlesztőket, mivel az Orchard ASP.NET MVC alatt készült, több .NET technológia felhasználásával.

Az Orchard képes futni host-olt tárhelyen?

Az Orchard alkalmas host-olt környezetben való futtatásra, ahol a felhasználóknak csökkentett jogosultságuk van, mert az alkalmazás a szerveren fut. Mivel nyílt forráskódú a megoldás, az Orchard megőrzi a rugalmasságot, számos különböző technológián fut, így alkalmas széles körű hosting szolgáltatók által biztosított platform és adatbázis szerveren működni. Például hosting környezetben, ahol lehetőség van IIS + SQL Server kombinációt futtatni. A SharePoint képes egy optimális megoldást biztosítani, amely kihasználja ezen kombinált platform erősségeit.

Hogyan viszonyul az Orchard és a DotNetNuke®? Mi a Microsoft viszonya a már meglévő partnerekkel?

DNN egy értett és sikeres .NET alapú projekt, amely kulcsfontosságú partnere a Microsoftnak, és létfontosságú a hozzájárulása a .NET nyílt forráskódú ökoszisztémájához. Reméljük, hogy az új technológiai beruházások az Orchard által, a már meglévő alkalmazásokat fogják szolgálni hosszútávon, mint például a DNN-t, és végső soron biztosítja az infrastruktúrát és a komponenseket, így a partnereink is gazdagíthatják a kínálatukat.

Az Orchard célja, hogy segítse a .NET partnereket, hogy ne közvetlenül versenyezzenek velük. Az Orchard már együtt dolgozik számos .NET partnerrel nyílt forráskód területen, beleértve a DNN-t, hogy azonosítsák a lehetőségeket, és, hogy együtt dolgozzanak a közös haszon reményében.

Továbbá, hogy biztosítja a megosztott infrastruktúrát és képes legyen befolyásolni a már létező programokat. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy az Orchard csapat hozzájáruljon más projektekhez és segítse a partnereit, így sikeresen érje el a céljait. Az Orchard bővíthetőségi modellje bemutat a partnerek számára egy másik eszközt a saját megoldásaik célba juttatására, így az elérhető célcsoport is bővül.

Mi a helyzet az Oxiteal? Ők is egy CMS rendszert készítettek? Hogyan viszonyul az Oxite és az Orchard egymáshoz?

Az Oxite indulásakor egy blog motor volt, amelyet a Mix ’09 konferencia weboldalának támogatására készítettek, azóta is fejlődött és egy önálló nyílt forráskódú projekté nőtte ki magát. Az Oxite nemrégiben bevezette az általános bővíthetőséget a modulok és plugin-ek segítségével, valamint néhány CMS tartalomszerkesztési újdonsággal, ezért az Orchard partneri kapcsolatot alakított ki velük, így egyeztettük a terveinket és megosztottuk az eddigi munkáinkat egymással. Végső soron azt a következtetést vontuk le, hogy a céljainkat jobban szolgálná, ha együtt dolgoznánk, ezért az Oxide csapat két fő fejlesztője Erik Porter és Nathan Heskew hivatalosan is csatlakozott az Orchard csapatához. Együtt fogjuk levonni a tanulságokat a korai Orchard verziók és Oxite fejlesztése során szerzett tapasztalatokból, hogy az Orchard rendszer fejlesztése során fel tudjuk használni azokat és egy alapjaiban új architektúrát készítsünk. Mi tudatosan döntöttünk a mellett, hogy egy teljesen új, a közösség által támogatott irányba fejlesszünk, mintsem a meglévő kódot, így a közösség által létrehozhatunk egy fenntartható architektúrát, amellyel az Orchard projekt eléri célját.