Ezt az oldalt archiváltuk

Ez az oldal most már archívum. Megtartjuk, hogy a tartalom elérhető legyen, de többé nem frissítjük. Az Orchard Dojo nevű másik oldalunkon azonban gyakran teszünk közzé Orcharddal kapcsolatos híreket, úgyhogy mindenképp nézd meg azt inkább. Ha pedig az Orchard fejlesztő cégünkkel, a Lombiq-kal kapcsolatos hírek érdekelnek, látogass el a weboldalunkra.

Orchard 1.8.2 és 1.9 megjelenés és biztonsági frissítés minden verzióhoz

Címkék: Orchard 1.8.2, Orchard 1.9, biztonság, GitHub

Hosszú szünet után ismét remek hírrel jelentkezik az Orchard Magyarország (ez persze nem jelenti, hogy a Lombiq "Content Network" többi oldala is csendes lenne, sőt!): megjelent a várva-várt 1.9-es Orchard verzió (és vele párhuzamosan az 1.8.2, amely ugyanazokat a javításokat tartalmazza, de az új funkciókat nem). Időközben az Orchard átköltözött CodePlex-ről GitHub-ra - a letölthető csomagok tehát már az új felületen (és a hivatalos oldalról is) tölthetőek le:

Amint elkészülünk a magyar fordítás bővítésével (kb. egynegyedével nőtt a fordítható szöveg mennyisége a változások és az új funkciók miatt!), a letölthető magyarított csomagok is hamarosan elérhetőek lesznek az 1.9-es verzióhoz.

A dokumentáció új szekcióval bővült, amely a "Security Researcher Acknowledgements". Itt vannak felsorolva azok a fejlesztők, akik valamilyen biztonsági rés felderítésével/kijavításával tették jobbá az Orchard-ot. Egy nemrég felfedezett (és javított) biztonsági hiányosság CSRF-támadást tesz lehetővé speciális körülmények között: a támadó a saját oldalán elhelyezett link segítségével személyre szabottan tud Orchard website-ok adminisztrátorai ellen (ha az adott felhasználó be van jelentkezve arra az Orchard website-ra, amelyre a link mutat) támadást intézni, azonban itt közel sem teljes hozzáférésről van szó. A támadó (ezekben az egyébként marginális esetekben) a célzott oldal felhasználóit tudja aktiválni/deaktiválni (kivéve a "kihasznált" adminisztrátort). A veszély tehát viszonylag alacsony és a sérülékenység által biztosított hozzáférés is rendkívül korlátozott, de nem elhanyagolható. Magáról a sebezhetőségről egy korábbi Orchard podcast során részletesen beszámolt Sébastien, amelyet itt lehet megtekinteni.

A javítás néhány sor kód változtatását jelenti és minden kiadott Orchard verzióhoz készült javítócsomag (source és web package-ekhez külön), amelyeket szintén GitHub-ról lehet letölteni.

Nincsenek hozzászólások