Ezt az oldalt archiváltuk

Ez az oldal most már archívum. Megtartjuk, hogy a tartalom elérhető legyen, de többé nem frissítjük. Az Orchard Dojo nevű másik oldalunkon azonban gyakran teszünk közzé Orcharddal kapcsolatos híreket, úgyhogy mindenképp nézd meg azt inkább. Ha pedig az Orchard fejlesztő cégünkkel, a Lombiq-kal kapcsolatos hírek érdekelnek, látogass el a weboldalunkra.

Folytatódik a Szüretelés - Orchard Harvest 2012 - 2. nap összefoglaló

Címkék: Orchard, Orchard Harvest, Orchard Harvest 2012

Mozgalmasan, bár a részleges kialvatlanság miatt kissé fáradtan indult az Orchard Harvest Summit 2012 második napja. Sajnos a legelső előadás nagy részéről lemaradtunk, mert a GPS Santa Monica helyett elküldött minket a Downtown-ba (ami egy könnyed 25km-es tévedés, és ez még Los Angeles-en belül egy kisebb távolságnak számít). :)

Tehát ha időben érkeztünk volna, akkor egy case-study-val lettünk volna gazdagabbak arról, hogy hogyan kell helyi Orchard közösséget építeni; erről az Orchard CMS Boston vezetője és az Outercurve alapítvány egyik képviselője beszélt. Az Outercurve képviselője szerint egyébként az Orchard Magyarország annyira jól működik, hogy akár mi is tarthattuk volna az előadást.

Ezután Sébastien beszélt az "Orchard Theming" témakörben, vagyis bevezette a közönséget a témakészítés alapjaiba és az azzal kapcsolatos fontos tudnivalókat is megosztotta velünk.

A menetrendet a tegnapi csúszások miatt kissé megváltoztatva Pete Hurst (randompete) case-study-ja következett a StreamUniverse projekttel kapcsolatban, amely egy film- és sorozat-streaming portál. Az oldal speciális funkciói, mint például a ContentItem-ek közötti speciális relációk felépítése, médiaelemek importálása és kezelése, illetve egyéb különleges modulok (Science Project, Media Garden) mind Pete munkáját dicsérik.

Pete után ismét Sébastien-é volt a színpad; néhány új feature-rel kapcsolatos ismerettel lettünk gazdagabbak, amelyek az Orchard teljesítményét (sebességét) hivatottak fokozni. Ilyenek az Contrib.Cache output caching modul és az ICacheManager interface, amelyen keresztül elérhetjük az Orchard cache-ét, vagy akár saját caching megoldást is implementálhatunk. Emellett Sébastien bemutatta a saját fejlesztésű dokumentum-adatbázis megoldását, a YesSQL-t. A szoros időbeosztás miatt ebből az előadásból kimaradt a "Deployment" rész, de annyit mindenesetre már korábban is tudtunk, hogy az 1.6-os verzióban lesz egy új build target, a "PreCompiled", amely a nevéből adódóan DLL-be fordítja a modulokat és kikapcsolja a "Dynamic Compilation"-t.

Az ebédszünetet Ajit Mandal ajánlására egy jamaikai étteremben töltöttük Ajit, Gregory Darmohray és Sipke Schoorstra (sfmskywalker) társaságában; építve az Orchard Magyarország nemzetközi kapcsolatait.

Az ebédszünet után Bertrand beszélt nekünk a Projections modulról és annak felhasználási lehetőségeiről; példának hozva a Nwazet webáruházat, amelyet saját kezűleg fejlesztett.

Ekkor következett a délután (számunkra) legizgalmasabb része, ugyanis előbb Zoltán, majd Benedek session-je következett...

Zoltán az Orchard-os keresőoptimalizálásba avatta be a konferencia résztvevőit, vagyis hogyan lehet apró változtatásokkal a keresőrobotoknak ideális(abb) kódot átadni. Ezt a galériában található Google Analytics, WebsiteOwner, Cache és a Onestop Internet Inc. számára fejlesztett Onestop.Seo modulokon keresztül mutatta be. A Onestop.Seo másik 4 Onestop modullal együtt hamarosan mindenki számára elérhető lesz a galériában.

Az utolsó előadás kereteiben Benedek beszélt a más rendszerekről Orchard-ra való migrálás lehetőségeiről. Ehhez a Nicholas Mayne által fejlesztett BlogML/Contrib.ImportExport modulok lehetnek segítségünkre, amellyekkel WordPress-ből, illetve tetszőleges BlogML formátumot támogató rendszerből tudunk blogokat importálni. Ezután a témák migrálásáról esett szó; a Sébastien által WordPress-ből migrált TheJournalist témán keresztül láthattuk, hogy kell egy WordPress-es téma CSS-ét egy új Orchard témához felhasználni többek között shape-override-ok írásával.

A konferenciát egy igazán érdekes eseménnyel zártuk: következett a "Hackathon", amely során kerekasztalokhoz ülve vegyes csapatokat alkotva különböző, a konferencia résztvevői által kitalált feladatokat kellett a megoldani. Nagyon jó volt látni, hogyan tudnak teljesen ismeretlen, de mégis közös érdeklődésű emberek hatékonyan együtt dolgozni, ötletelni.

Végezetül néhány személyes gondolat a konferenciával kapcsolatban:

Már két hónapja készültünk erre az eseményre és napról napra jobban vártuk. A Los Angeles-i reptérről a California-i forróságba kilépve nem győztük egymásnak mondogatni, hogy "Amerikában vagyunk!". Mivel összesen 12 napot töltöttük Los Angeles-ben, volt alkalmunk sok érdekes helyre ellátogatni, mint például az UCLA, MOCA, PAM, Getty Center, NASA JPL és a CalTech. A konferenciához közeledve egyre nagyobb lett a nyomás, hogy az előadásainkon majd jól teljesítünk-e, de a barátságos és közvetlen légkör igazán megkönnyítette a dolgunkat és a visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy megfeleltünk az elvárásoknak. Sok érdekes emberrel volt alkalmunk megismerkedni; leginkább a Steering Committee Meeting részvevőivel való találkozást vártuk: végre kezet rázhattunk az Orchard közösség meghatározó alakjaival. /Benedek/

Nagyon izgatottan vártam, hogy személyesen is találkozhassak azokkal az Orchardot előre vivő emberekkel, akiket eddig csak legfeljebb két dimenzióban ismertem. Valóban szinte mindenki ott volt, aki számít. Végül az előadás is jól sikerült, a hackathon szintén, így sok új ismertséggel, remek szakmai (és nem csak szakmai) élménnyel sikerült hazatérni.
A konferenciának az Orchard Magyarország viszonylatában is több gyümölcse lesz; egyelőre még dolgozni kell mindenen, de amint tudunk valamit mutatni (és sok nagyon érdekes újdonságot fogunk tudni hamarosan!), természetesen rögtön hírül adjuk.
Érdemes egyébként abba is belegondolni, hogy az előadók kb. 18,2%-a magyar volt, egy szinten a franciákkal (és e tekintetben csak az amerikaiak előztek meg bennünket, 3 vagy talán 4 emberrel) :-). /Zoltán/

Nincsenek hozzászólások