Ezt az oldalt archiváltuk

Ez az oldal most már archívum. Megtartjuk, hogy a tartalom elérhető legyen, de többé nem frissítjük. Az Orchard Dojo nevű másik oldalunkon azonban gyakran teszünk közzé Orcharddal kapcsolatos híreket, úgyhogy mindenképp nézd meg azt inkább. Ha pedig az Orchard fejlesztő cégünkkel, a Lombiq-kal kapcsolatos hírek érdekelnek, látogass el a weboldalunkra.

Orchard-os oldal publikálása: Web Deploy

Címkék: Orchard, IIS, üzemeltetés, Visual Studio, Web deploy, tipp

Íme az Orchard vs. IIS trilógia második epizódja!
Az előző rész tartalmából: IIS 7.5-ben új AppPool létrehozása, Default Web Site lekapcsolása a 80-as port használatához, új site létrehozása és összekapcsolása az Orchard.Web könyvtárral.
Az előző rész itt olvasható.

Lássuk, hogyan tudjuk weboldalunkat egy távoli szerveren beállított IIS-site-ba feltölteni. Először is hajtsuk végre az előző bejegyzésben leírt lépéseket egy különbséggel: az oldal forrását nem az Orchard.Web könyvtárra állítjuk (hiszen még nincs a szerveren semmi), hanem hozzunk létre a C:/inetpub/ alá egy tetszőleges könyvtárat, legyen a mi esetünkben ez a "KókuszWeb".
Most pedig úgy, ahogy a főzőműsorokban lenni szokott, a két órán sülő kókuszos pitét egy perc alatt elkészítettük: a szerveren rendelkezünk egy AppPool-lal és a benne futó oldallal, ami még nem tartalmaz semmit, töltsük hát fel tartalommal!

Indítsuk el az Orchard-os oldalunk Visual Studio solution-jét. Az Orchard.Web projekt jobb-klikk menüjében válasszuk a Publish...-t. A felső listából válasszuk a <New...>-t egy új profil létrehozásához, majd adjuk meg a profil nevét, pl. "KókuszPublish" és töltsük ki a további adatokat:

  • Publish method: Web Deploy
  • Service url: https://<ip vagy domain>:<port>/MsDeploy.axd, például:
    • https://12.34.56.78:910/MsDeploy.axd
    • https://kokuszospite.hu:910/MsDeploy.axd
  • Site/application: a site neve, amelyet az IIS-ben létrehoztunk, példánkban: "KókuszSite"
  • A további két checkbox maradjon alapértelmezett értéken, tehát a "Mark as IIS..." jelöletlenül, "Leave extra files..." bejelölve
  • Allow untrusted certificate: pipa
  • User name: a szerveren lévő felhasználói fiókunk neve
  • Password: a felhasználói fiók jelszava
  • Save password: pipa

A profil mentéséhez kattintsunk az ablak jobb felső sarkában lévő Save gombra.

Publish előtt érdemes "elérhetetlenné" tenni az oldalt, hogy a felhasználói interakciók ne okozzanak hibát a feltöltés során (például az adatbázis feltöltése közben valaki ír az üzenőfalra, amely beíródik az adatbázisba). Ennek egy felhasználóbarát módja, hogy a publish idejére aktiváljuk az App_Offline-t, erről a módszerről egy korábbi bejegyzésünkben esett szó.
Ezután a Publish gombra kattintva el is indul a fordítás, majd a feltöltés!

Megjegyzés: a "Leave extra files on destination" checkbox állapota azt határozza meg, hogy publish-kor azok fájlok, amelyek a publish package-ben nem szerepelnek, törlésre kerüljenek-e vagy sem. Tehát ha be van jelölve, az "extra fájlok" megmaradnak.

2. megjegyzés: publish-kor a fordítás után létrejön a Deployment Package, ami egy zip fájl, benne az Orchard.Web mappa található (lefordítva). Ha esetleg kézzel szeretnénk az oldalt felmásolni a szerverre, ez a zip fájl tartalmaz mindent, amire szükségünk van. Alapértelmezetten az Orchard.Web könyvtáron belül 3 szint mélyen jön létre, de ha szeretnénk, hogy máshol jöjjön létre a csomag, akkor a következőt kell tennünk: Orchard.Web projektre jobbkilikk - Properties - bal oldali menüben Package/Publish Web - majd a "Location, where package will be created:" alatt tallózzuk be a kívánt elérési útvonalat.

Saját példánkból okulva egy további hasznos funkciót is bemutatnánk, ez az URL Rewrite. Nem tesz mást, mint átalakítja a megjelenített URL-t, mi esetünkben ezt a "www." eltávolítására használjuk, illetve az IP-cím alapján érkező kérések esetében alakítjuk át az URL-t a domain névre. Az URL Rewrite modul a Web Platform Installer-ből telepíthető.
Az URL Rewrite beállítása nem bonyolultabb, mint az eddigiek: a site beállításai között az IIS szekcióban válasszuk az URL Rewrite-ot, adjunk hozzá és egy új Rule-t. A megjelenő lehetőségek közül válasszuk a SEO alatt található "Canonical domain name" opciót, adjuk meg a kívánt domain nevet (példánkban: "kokuszospite.hu") és készen is vagyunk.

A következő részben telepítjük és konfiguráljuk az SMTP szervert a megfelelő Windows tűzfal és Orchard.Email beállításokkal együtt.

Nincsenek hozzászólások

  • Wolf mondta

    Egy apró, ám lényeges részlet (amely kimaradt az írásból, de saját bőrömön tapasztaltam), hogy Publish-kor figyeljünk arra, hogy a compile mode "Release" legyen. Nem mindegy, hogy 1GB-t töltünk fel (feleslegesen), vagy 50MB-ot. :)